Všude samé dýně – a to nám dělá dobře!
Dýně nejsou jen symbolem Halloweenu. Jejich semínka jsou i chutnou a zdravou potravinou. Prospívají zejména lidem trpícím roztroušenou sklerózou. Zdravé jsou ale v jídelníčku všech. Přinášíme několik receptů, ve kterých tyto drobné zásobárny prospěšných látek využijete.
Dýňová semínka obsahují například hořčík, zinek a některé tělu prospěšné tuky. Jsou plná antioxidantů. Není vůbec těžké zařadit je do jídelníčku. Jedí se syrová, pražená, solená i nesolená.
- Dýňová semínka se skvěle hodí do salátů.
- Můžete jimi zpestřit a ozdobit polévky.
- Jsou výborná zapečená do pečiva.
- Smažená nebo vařená vejce jsou s dýňovými semínky ještě chutnější.
- Sendviče vylepšené dýňovými semínky se rázem stanou zajímavějšími.
Pražená dýňová semínka
Hrnek dýňových semínek smíchejte se lžičkou soli a lžičkou olivového oleje. Troubu předehřejte na 180 °C. Na plechu s pečicím papírem pražte semínka v jedné vrstvě 3–5 minut. Hotová pražená semínka se zbarví a voní.
Vynikající kokosovoskořicová granola
Na tuto zdravou snídani budete potřebovat:
- 1½ hrnku ovesných vloček,
- ¼ hrnku nasekaných dýňových semínek,
- ¼ hrnku slunečnicových semínek,
- ½ hrnku kokosových vloček,
- ¼ hrnku nasekaných lískových oříšků nebo mandlí,
- ½ hrnku naklíčené pohanky,
- 1 lžičku skořice,
- 3 lžíce kokosového oleje,
- 3 lžíce sezamového krému tahini,
- ¼ hrnku javorového sirupu.
- Předehřejte troubu na 180 °C, na plech dejte pečicí papír.
- Všechny suché ingredience smíchejte v misce.
- Olej, sezamový krém a javorový sirup zahřejte ve vodní lázni a promíchejte.
- Tuto hmotu nalijte do mísy se suchými ingrediencemi a důkladně promíchejte. Výslednou hmotu pečte 15–20 minut (dozlatova). Vždy po 5 minutách vše promíchávejte.
Směs nechte vychladnout a uložte do uzavíratelné nádoby. Tak bude vždy po ruce zdravá snídaně.
Květákovodýňové rizoto se semínky
Na 6–8 porcí budete potřebovat:
- 500 g dýně nakrájené na stejně velké kousky,
- 1 lžíci olivového oleje,
- 75 g zelené čočky,
- 100 g quinoy,
- 2 polévkové lžíce dýňových semínek,
- 2 polévkové lžíce slunečnicových semínek,
- 1 středně velký květák (cca 500 g) nakrájený na malé kousky,
- 75 g sušených rajčat,
- hrst nasekaných mátových listů,
- hrst nasekané petrželky,
- koření podle chuti.
Dressing:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje,
- 1 polévková lžíce citronové šťávy,
- 1 stroužek česneku,
- koření podle chuti.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Na plech dejte olej a kousky dýně. Dýňové kousky posypte kořením podle chuti. Pečte 30 minut, dokud dýňové kousky nezměknou.
- Dýňová a slunečnicová semínka opražte na samostatném plechu (viz výše).
- Mezitím uvařte quinou a čočku.
- Květák krátce povařte a nasekejte v mixéru.
- Dressing připravte smícháním lisovaného česneku, citronové šťávy a olivového oleje. Můžete ho dochutit libovolným kořením.
- Smíchejte quinou, čočku, květák, opražená semínka, kousky dýně, sušená rajčata, nasekané mátové listy a nasekanou petrželku. Nakonec rizoto polijte dressingem.
Dobrou chuť!
(dos)
Zdroje:
www.healthline.comwww.verywell.comwww.nutritionpath.co.uknutritiondynamics.co.uk