Sedm tipů, jak si usnadnit vaření s pohybovým omezením
Baví vás vařit a péct? Pohybové obtíže a únava však mohou vaření zkomplikovat. Nenechte si vzít elán! Naše tipy vám přípravu jídla usnadní.
- Dobře plánujte. Předem si promyslete, co a kdy budete vařit. Bude se vám lépe nakupovat i organizovat další program. Na vaření si vyhraďte dny, kdy nemáte příliš mnoho povinností. Vyčerpání by vám přípravu jídla ztížilo.
- Promyslete postup. Pokud potřebujete odměřovat suroviny, například při pečení, udělejte to naráz. Připravte si všechny přísady na pracovní plochu a pak je všechny najednou odměřte nebo zvažte. Usnadní vám to manipulaci, zrychlí přípravu a uspoříte spoustu energie.
- Rozjeďte velkovýrobu. Když už se pohybujete v kuchyni a máte vyndané nádobí a potraviny, můžete z použitých surovin uvařit i jídlo do zásoby. Oběd na další den či dva usnadní provoz domácnosti. Část jídla zamrazte na „horší časy“.
- Při vaření odpočívejte. Jestliže zrovna nemusíte míchat jídlo na sporáku, všechno se samo vaří a nevyžaduje dohled, klidně si na pár minut sedněte a relaxujte. I chvilka oddechu pomůže nabrat sílu k finální přípravě jídla. Spoustu činností navíc zvládnete vsedě u stolu nebo na gauči – čištění zeleniny, krájení přísad, míchání těsta nebo náplně do dortu.
- Žijte ze zásob. Krájíte například kořenovou zeleninu do polévky? Když už máte tuto činnost rozdělanou, proč nenakrájet zeleninu i do menších krabiček do mrazáku? Přijdou vhod v momentě, kdy nebudete mít tolik sil nebo času, abyste zeleninu nakoupili, očistili a nakrájeli.
- Zařiďte si „chytrou“ kuchyni. Vzpomínáte na scénu z českého filmu o básnících, kde se ukazuje správné uspořádání psacího stolu? Inspirujte se a zamyslete se nad co nejpohodlnější organizací kuchyně. Nejčastěji používané nádobí, pomůcky i přísady mějte blízko pracovní plochy. Manipulace s vybavením schovaným v nejvzdálenějších skříňkách a nejspodnějších zásuvkách zbytečně ubírá sílu.
- Nechte si pomoci. Pokud vám některé činnosti při vaření dělají problémy, třeba kvůli špatné koordinaci pohybů nebo nedostatku sil (může to být klepání masa nebo krájení tvrdých potravin), nestyďte se říct si o pomoc. Nemá smysl riskovat zranění. Neváhejte přenechat co nejvíc práce robotu nebo mixéru. Od toho přece kuchyňské pomůcky jsou.
(pak)
Zdroj:
www.healthcentral.com